Bakgrunnen

En kjærlighetserklæring til byen vår!
Humans of Oslo er et frivilligprosjekt på Facebook som ble startet i august 2012. Etter 22.juli-angrepene la Iffit Qureshi fra seg pennen og ønsket ikke lenger å delta i integreringsdebattene. I stedet tok hun opp kameraet sitt. Hun så at det var fortsatt behov for et inkluderende prosjekt der spørsmålene ikke dreide seg om de stereotypiske spørsmålene som “hvor kommer du fra?” eller “hva mener du om samfunnsendringer/muslimer/politikk?”

Målet til Qureshi var å grave dypere og bli kjent med menneskene hun delte trikken, gatene og butikkene med. Hun ønsket å høre folks drømmer, sørger, håp, kjærlighet – ja, de mest grunnleggende tingene som gjør oss til de menneskene vi er. Religion, kultur, etnisitet og opprinnelse var ikke viktige for prosjektet. Det er hvem vi er som var det essensielle spørsmålet.

Kreft, selvmord og lidenskap
Qureshi stanset helt fremmede mennesker i Oslo og ba dem om å dele sine erfaringer. Over en tolv måneders periode intervjuet og fotograferte hun over 1600 mennesker. Blant historiene finner vi Malaika som forteller om moren som døde av kreft og Lisa som snakker om meningen med livet. Robert deler sitt livs største opplevelse og Sandy forteller om fallskjermhopping og adrenalinrush. Av de tyngre historiene finner vi ungdom som beskriver veien ut av narkotikahelvetet og jenta som forteller om moren som begikk selvmord og kampen hun måtte gjennom etterpå. Livets gleder og drømmer illustreres blant annet gjennom et par som ivrer etter å fortelle om det beste ved å være sammen og Fatima som ønsker å hjelpe barn i Kenya.

Troen på menneskeheten
Facebook-siden har allerede nesten 27500 fans og er blitt rost opp i skyene av mange både i Norge og utenfor landets grenser. “Jeg visste ikke at det fantes så mange vakre folk i Oslo!” sier Kari, mens Marte forklarer at Humans of Oslo har fått henne til å se byen sin med nye øyne. Andre setter prosjektet inn i en større sosial sammenheng. “Dette er ett av de viktigste prosjektene i Norge etter 22.juli,” mener Didi. En annen fan, Julie, finner også inspirasjon i Humans of Oslo: “Når jeg ikke får sove og mister troen på menneskeheten, titter jeg på bildene dine og føler meg bedre,” uttrykker hun til Qureshi.

Politiet: – Gjenspeiler byen
Humans of Oslo har også fått oppmerksomhet fra politiet, og mange av bildene fra prosjektet har blitt vist på Politihuset i Oslo. Politiet har uttalt at det er et viktig prosjekt som gjenspeiler byen.

Ordfører Fabian Stang roser prosjektet
Ordfører og varaordfører Libe Rieber-Mohn skrev i en epost til Qureshi om at de “har stor sympati for ditt engasjement, for jobben du har lagt ned og ditt positive bidrag til å vise frem alle positive sider ved byens mangfold.”

 

Fotoutstilling og bokprosjekt

På korttid har Humans of Oslo hatt 6 fotoutstillinger og jobber med en ny fotoutstilling samt et bokprosjekt. Målet hennes er å gjøre Oslofolk stolte over å tilhøre en by som har ofte blitt stemplet som kald og uhøflig. Gjennom linsen viser fotografen at Oslo er en pulserende by med livlige mennesker som er åpne og fargerike med alle sine erfaringer og tanker.

Links:
TEDx: http://m.youtube.com/watch?v=AVujVX7KNPI
http://www.dagsavisen.no/tema/idag/vil-samle-oslo-pa-facebook/
http://www.nrk.no/programmer/tv/migrapolis/1.11081117
http://radio.nrk.no/serie/kulturhuset-hovedsending/mktr15016113/13-08-2013
http://dittoslo.no/ullern-avis-akersposten/nyheter-akersposten/hun-fanger-mennesker-i-oyeblikket-1.8108384
http://webtv.tv2.no/webtv/sumo/?progId=702914
Twitter: https://twitter.com/HumanOfOslo

6 thoughts on “Bakgrunnen

 1. Digger siden, men er det ikke en litt stor overrepresentasjon av unge hipstere? Savner også noen streite folk i dress, vestkantfruer og spory-typer. Ditt personlige politiske standpunkt blir kanskje litt tydelig. Ellers fantastisk spennende!:)

  Like

  • Hei
   Takk for tilbakemeldingen. Har du gått gjennom alle bildene? Det finnes mange “streite” mennesker blant bildene på HoO siden. Gamle, unge, forskjellige etnisitet…..anbefaler at du går gjennom bildene og ta en nærmere titt. Det som interesserer meg er ikke utseende men historiene til de folk j intervjuer.
   🙂

   Like

 2. This brought tears to my eyes because that day forever changed the way I see the world. I still have not digested what happened. I have not grieved. Perhaps I will one day be able to write in my own words what it meant for me. But I tell you what; this is a wonderful and inspiring project and I am so lucky to have bumped into your blog today. Magical, when one is ready to see love. I write poetry about how much I love life living in Norway. Please do pop in should you get the chance 🙂

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s